( Simplu, dar greu de aflat! )

miercuri, 27 mai 2009

Blog gratuit ? Si nu sti cum sa il faci ?

Ai aflat deja ce este un blog, ti-a placut un blogger sau o bloggerita, ai deja cateva bloguri pe care le citesti frecvent si ai vrea sa scrii si tu, sa fii ca ei. Ce ramane? Sa-ti faci si tu un blog. Cum? Gratuit.

Exista cateva servicii disponibile in Romania care ofera posibilitatea crearii unui blog gratuit. O sa enumar cele mai bune, fiecare cu particularitatile sale, avantajele si dezavantajele de a avea un blog gratuit facut cu ajutorul lor si cui s-ar putea adresa.

nimic.org

O retea selectiva de blogging gratuit, accepta ca membrii noi doar cei care dovedesc in fata comunitatii ca pot scrie (bine, frumos, interesant). Platforma de publishing e Wordpress, primesti subdomeniu.nimic.org, acces la cont, forum.
Avantaje: poti hosta si un domeniu propriu, poti pune adsense, acces la cont, inclusiv FTP; wordpress-ul e foarte configurabil, exista multe pluginuri, multe widgeturi, multe teme vizuale disponibile gratuit pe internet.
Dezavantaje: suport pentru nivel mediu de cunostinte tehnice, necesita aprobare din partea comunitatii.
Recomandare: Nu e recomandat incepatorilor si celor care nu se gandesc serios la blogging.
Join

voce.ro

Asemanatoare primei retele - o retea de blogging gratuit in continua crestere, deschisa, popularizata cu ajutorul concursului bloggeri.ro. Platforma de publishing: wordpress, acces la cont, suport, subdomeniu.voce.ro.
Avantaje: acces la cont; wordpress-ul e foarte configurabil, exista multe pluginuri, multe widgeturi, multe teme vizuale disponibile gratuit pe internet.
Dezavantaje: reclame adsense pe retea obligatorii, necesita ceva cunostinte tehnice, necesita aprobare, nu permite prea multe reclame.
Recomandare: Incepatorilor cu ceva cunostinte tehnice.
Join

haipa.ro

Una dintre cele mai noi retele de blog hosting gratuit, bazata pe Wordpress MU (Multi User), simplu de utilizat, ofera subdomeniu.haipa.ro.
Avantaje: Permite Adsense, aprobare automata, permite scripturi.
Dezavantaje: Limitata de pluginurile si temele vizuale instalate de administrator, nu e configurabila.
Recomandare: Incepatorilor sau celor cu putine cunostinte tehnice.
Join

wordpress.com

Varianta cu hosting a celei mai frumoase platforme de hosting. Diferita de platforma gratuita wordpress.org pentru bloguri hostate intr-un cont de gazduire platit, bazata pe Wordpress MU, ofera subdomeniu.wordpress.com sau gazduire pentru domeniu propriu.
Avantaje: Hosting pe servere internationale, stabilitate, uptime mare, afisare in Blog of the day si panourile de control al blogurilor romanesti din retea.
Dezavantaje: Limitata la temele vizuale si pluginurile deja instalate, nu permite introducerea de scripturi in pagina (trafic.ro, analytics, etc), nu permite Adsense si reclame.
Recomandare: Incepatorilor sau celor cu putine cunostinte tehnice, fara pretentii prea mari.
Join

blogger.com

Platforma de blogging a celor de la Google, diferita mult structural de platforma wordpress, extrem de simplu de folosit, ofera subdomeniu.blogspot.com sau gazduire pentru domeniu propriu.
Avantaje: Hosting pe servere internationale, stabilitate, uptime mare, Adsense, scripturi
Dezavantaje: Inexistenta unei retele propriuzise, promovare si vizibilitate slaba, functii putine, extrem de complicata realizarea unui design unic
Recomandare: Incepatorilor, celor fara niciun fel de cunostinte tehnice, fara pretentii de design ori functii.
Join