( Simplu, dar greu de aflat! )

miercuri, 27 mai 2009

Un afgan închis de la 12 ani la Guantanamo a împlinit 19 ani în închisoare

Mohammad Jawad, un afgan trimis la închisoarea Guantanamo la începutul anului 2003, când nu avea decât 12 ani, sub acuzaţia că a lansat o grenadă ce a rănit soldaţi americani la Kabul, se află în continuare în detenţie la baza americană din Cuba, a declarat marţi pentru AFP avocatul său.

"Vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a-l elibera din cuşca sa (...) şi pentru a-l aduce înapoi în Afganistan, ceea ce ar fi trebuit să se întâmple de mult timp", a explicat la Kabul comandantul corpului de puşcaşi marini americani, Eric Montalvo, desemnat de Pentagon ca avocat al băiatului.

În prezent în vârstă de 19 ani, tânărul "este într-o stare mintală precară", subliniază ofiţerul, care se întâlneşte cu el în fiecare lună."Se fac aproape şapte ani de când este încarcerat. A încercat să se sinucidă în 2003. Este o situaţie foarte dificilă, dar îşi păstrează speranţa şi este cea care îl ţine încă în viaţă", adaugă avocatul.

Montalvo denunţă "relele tratamente şi tortura aplicate tânărului, care şi-a petrecut adolescenţa în închisoare".
Cei doi apărători americani ai lui Mohamed Jawad, Montalvo şi căpitanul Christopher Kannady, au prezentat luni o plângere în faţa Curţii Supreme afgane cerându-i să recunoască ilegalitatea extrădării către Guantanamo "a unui copil afgan acuzat pe nedrept", arată un comunicat pe care cei doi l-au publicat alături de Comisia afgană independentă pentru drepturile omului.

"Îl considerăm nevinovat. Vom demonstra aceasta cu ajutorul procurorului general afgan" în cursul procedurii, a precizat Montalvo, care mai spune că are "sprijinul total" al ministrului afgan al apărării, generalul Abdul Rahim Wardak.
Mohammad Jawad a fost arestat în decembrie 2002 şi acuzat că a lansat o grenadă asupra unei patrule americane, incident în care au fost răniţi doi soldaţi americani şi interpretul lor afgan.

După ce a trecut prin închisorile afgane, unde a cunoscut relele tratamente şi torutura, deşi avea numai 12 ani pe atunci, a fost predat armatei americane care l-a transferat unilateral în februarie 2003 de la baza de la Bagram, cea mai mare bază americană din Afganistan, la Guantanamo, unde continuă să se afle de atunci. "Jawad a fost privat permanent de condiţii de detenţie adecvate vârstei sale sau de orice şansă de reabilitare", aşa cum cere Convenţia drepturilor copilului "ale cărei semnatare sunt Statele Unite şi Afganistanul", se arată într-un comunicat.

Comisia afgană independentă pentru drepturile omului întreprinde propria anchetă şi a solicitat sprijinul guvernului afgan, precizează documentul.

Mult timp armata americană a deţinut la Guantanamo pe o durată nelimitată, fără a-i judeca, pe prizonierii luaţi în numele "războiului împotriva terorismului". Odată ieşiţi din închisoare, prizonierii au relatat că au fost supuşi unei game variate de rele tratamente, chiar tortură psihică şi fizică.

Începând din iunie 2008, deţinuţii de la Guantanamo pot contesta detenţia lor în faţa justiţiei de drept comun, iar preşedintele american Barack Obama, ales în noiembrie anul trecut, şi-a luat angajamentul că-i va elibera pe prizonierii pe care justiţia îi va declara ca fiind deţinuţi ilegal.

În iulie 2002 un canadian în vârstă de 15 ani, Omar Khadr, a fost arestat în Afganistan sub suspiciunea de a fi aruncat o grenadă care a ucis un soldat american. El a fost transferat, în octombrie 2002, la Guantanamo, unde se află de atunci. Justiţia canadiană a ordonat repatrierea sa în aprilie, dar guvernul canadian a făcut apel.

Sursa: NewsIn