( Simplu, dar greu de aflat! )

miercuri, 5 august 2009

Cutremur de 5,5 grade, in Marea Neagra, resimtit si la Bucuresti

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter a avut loc în România, miercuri dimineaţă, în jurul orei 10:50. Iniţial, s-a crezut că magnitudinea a fost de 5,8 grade.

Seismul s-a produs în Marea Neagră, la o adâncime de 10 kilometri, a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a resimţit atât la Constanţa, cât şi la Bucureşti. De asemenea, locuitorii oraşelor Brăila, Giurgiu şi Galaţi au fost zguduiţi de cutremur.Seismul s-a produs la o adâncime de aproximativ 20 de kilometri, iar epicentrul a fost localizat la 41 de kilometri sud-est de oraşul român Constanţa şi la 15 kilometri vest de oraşul Mangalia.

Potrivit Centrului Seismologic Euromediteranean, însă, seismul ar fi avut o magnitudine de 4,7 grade şi s-ar fi produs la o adâncime de aproximativ 2 kilometri.În ultimele luni, România a fost zguduită de mai multe cutremure de mică intensitate, toate având epicentrul în Vrancea. Cel mai recent a avut loc pe 15 iulie şi a măsurat 3,2 grade pe scara Richter.

Pe 27 mai seismul a fost mai puternic, având 4,4 grade pe scara Richter. Cutremurul a fost resimţit atunci şi în Capitală. Pe 12 mai, un alt cutremur de 4,2 grade s-a produs în zona Vrancea, la aproximativ 55 de kilometri de Buzău.

Cel mai puternic cutremur a avut loc, însă, la sfârşitul lunii aprilie. Seismul a avut magnitudinea de 5,1 grade pe scara Richter şi a fost resimţit şi în Republica Moldova şi Bulgaria.

În niciunul dintre acestea nu s-au înregistrat victime sau pagube materiale.