( Simplu, dar greu de aflat! )

miercuri, 26 august 2009

Lacul Morii - Lacul de acumulare al bucurestului !

Lacul Morii este un lac de acumulare executat în principal pentru protecţia municipiului Bucureşti împotriva inundaţiilor. În subsidiar lacul permitea realizarea unei zone de agrement în cartierul Crângaşi şi permitea asigurarea unui debit de scurgere salubră pe Dâmboviţa în capitală.

Lacul, realizat printr-un baraj de 15 m înălţime, cu un corp central de beton, prelungit cu diguri de pământ longitudinale cu o lungime totală de 7 km. Suprafaţa lacului este de 246 ha, iar volumul lacului este de 14,7 milioane m³, având o tranşă de atenuare a viiturilor de 1,6 milioane m³, peste nivelul normal de retenţie. Volumul efectiv pentru atenuarea viiturilor poate fi mărit prin realizarea de pregoliri, în perioadele în care se prognozează aparitiţia unor viituri.


Realizarea lacului în apropierea unei zone urbane a necesitat desfactarea unor folosinţe exintente, printre care demolarea unei biserici şi desafectarea unui cimitir.

În nord, Lacul Morii are o insulă artificială, amenajată cu debarcadere. Apusul soarelui între Grupul Şcolar Doamna Chiajna şi Pădurea Dudu este fascinant prin reflexele din luciul apelor.

Insula văzută dinspre Grupul Şcolar Doamna Chiajna
Insula văzută dinspre Grupul Şcolar Doamna Chiajna
{Format:Titlu batimetrie
Lacul văzut din satelit


Dupa ce o sa vin de la destinatie o sa revin cu poze facute de mine !