( Simplu, dar greu de aflat! )

joi, 13 august 2009

Portabilitatea Numerelor Telefonice - Detalii

Portabilitatea numerelor telefonice - Ce inseamna ? / Cum se face ? / Cat costa ? / Cat dureaza ? / Numere ce pot fi portate ! / Formulare necesare!

Portabilitatea numerelor ofera abonatilor posibilitatea de a-si pastra numarul de telefon atunci cand schimba furnizorul de servicii de telefonie, ceea ce asigura utilizatorilor de telefonie o mai mare libertate de alegere si determina furnizorii sa depuna eforturi suplimentare pentru mentinerea si atragerea clientilor prin oferte tot mai atractive.

Serviciul de portabilitate este oferit publicului de catre toti furnizorii functionali de servicii de telefonie fixa si mobila din Romania incepand cu 21 octombrie 2008.

user posted image

Portarea numarului se va face numai la cererea ta, in momentul in care decizi sa renunti la un furnizor de servicii de telefonie si doresti sa folosesti reteaua altui furnizor. Poti porta orice numar de telefon, dar numai intr-o retea de acelasi tip: numarul mobil spre o alta retea de telefonie mobila, numarul fix catre o alta retea de telefonie fixa.

excl.gif Atentie Faptul ca transferi numarul catre un alt operator nu te scuteste de obligatiile pe care ti le-ai asumat atunci c�nd ai semnat contractul.

Legea prevede doar faptul ca sumele pe care trebuie sa le achite clientii pentru serviciul de portabilitate trebuie sa fie accesibile.

Operatorul de la care pleci nu iti va factura costurile ocazionate de portarea numarului.

Termenul de finalizare a procesului de portare nu poate depasi, in conditii normale, 10 zile lucratoare.

Se pot porta urmatoarele categorii de numere:

QUOTE
- numerele de telefonie fixa - orice abonat de telefonie fixa poate sa isi pastreze numarul de telefon atunci c�nd doreste sa renunte la abonamentul la un furnizor si sa se aboneze la alt furnizor de servicii de telefonie fixa. Numerele de telefonie fixa se pot porta doar in interiorul aceluiasi judet sau in interiorul municipiului Bucuresti.

- numerele de telefonie mobila - orice abonat la un serviciu de telefonie mobila are posibilitatea pastrarii numarului atunci c�nd se va transfera de la un operator la altul, indiferent de tehnologia utilizata de acesta pentru furnizarea serviciilor (2G, 3G, CDMA etc.), de modalitatea de plata (postpaid sau prepaid) sau de tipul de servicii furnizate (voce, fax, transmisiuni de date).

- alte tipuri de numere - in aceasta categorie sunt cuprinse numerele de telefon destinate serviciilor de apel gratuit (de tip 0800), serviciilor bazate pe numere de acces universal (de tip 0801) si pe numerele personale universale (de tip 0802) si serviciilor cu tarif special (de tip 0900, 0903 si 0906); utilizatorii acestor servicii vor putea pastra numarul de telefon atunci c�nd solicita transferul de la un furnizor la altul, cu conditia pastrarii destinatiei initiale a numarului.

excl.gif Portarea numerelor de telefonie fixa catre retele de telefonie mobila si invers NU este posibila.

Iata formularele de care ai nevoie:
Formular pentru cerere de portare: http://www.portabili...e%20portare.pdf
Formular pentru o cerere de anulare a portarii: http://www.portabili...%20portarii.pdf

Mai multe informatii despre portabilitatea numerelor telefonice, gasiti pe site-ul oficial ANCOM: link.gif