( Simplu, dar greu de aflat! )

luni, 24 august 2009

Vizibilitatea planetelor in luna August

Vizibilitatea planetelor in luna August


Jupiter in vara lui 2007 cu satelitii Io (stanga) si Ganimede (dreapta)Mercur - se va afla pe parcursul intregii luni la est de Soare. La inceputul lunii distanta unghiulara a planetei va fi de 18°, iar pe 24 august va ajunge la valoarea maxima de 27°. Din pacate datorita pozitiei nefavorabile a eclipticii pe cerul serii, Mercur nu va putea fi observat in luna august.

Venus - va fi in continuare vizibila pe cerul diminetii. Datorita pozitiei inclinate a eclipticii, Venus va urca la crepuscul pana la 20° deasupra orizontului estic. Diametrul aparent al planetei va fi de 13", iar stralucirea aparenta de -3,8 magnitudini.

Marte - poate fi observat pe cerul diminetii, avand un diametrul aparent de 5,8" si o stralucire de 1,0 unitati.

Jupiter - se va afla pe 14 august in opozitie, atingand o stralucire aparenta de -2,9 unitati. Totusi in ciuda pozitiei orbitale favorabile, Jupiter va putea fi observat in conditii optime, fiind prea aproape de orizontul sudic.

Saturn - poate fi observat in primele seri ale lunii august, aproape de orizontul vestic, in constelatia Leu.

Uranus - poate fi observat in conditii bune dupa miezul noptii, la sud de constelatia Pesti. Diametrul aparent al planetei va fi de 3,6", iar stralucirea de 5,7 magnitudini.

Neptun - se va afla pe 17 august in opozitie, putand fi observat in constelatia Capricorn. Diametrul aparent al planetei va fi de doar 2,5", iar stralucirea de 7,8 magnitudini.