( Simplu, dar greu de aflat! )

marți, 1 martie 2011

Martisor - La multi ani tuturor femeilor, despre martisorMartişorul este un mic obiect de podoaba legat de un snur impletit dintr-un fir alb si unul rosu, care apare in traditia romanilor si a unor populatii invecinate. Femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii.

Impreună cu mrtisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.
In prezent, martisorul este purtat intreaga lună martie, dupa care este prins de ramurile unui pom fructifer. Se crede ca aceasta va aduce belsug in casele oamenilor. Se zice ca daca cineva isi pune o dorinta in timp ce atarna mărtisorul de pom, aceasta se va implini numaidecat. La inceputul lui aprilie, intr-o mare parte a satelor Romaniei si Moldovei, pomii sunt impodobiti de martisoare.

In Republica Moldova, in fiecare an are loc festivalul muzical „Martisor”, care incepe pe data de 1 martie si dureaza pana la 10 martie.
In acest an, festivalul se afla la editia a 44-a.

In unele judete ale Romaniei, martisorul este purtat doar primele doua saptămani. În localitatile transilvanene martisoarele sunt atarnate de usi, ferestre, de coarnele animalelor domestice, intrucat se considera ca astfel se poate de speriat duhurile rele. In judetul Bihor de crede ca daca oamenii se spala cu apa de ploaie cazuta pe 1 martie, vor deveni mai frumosi si mai sanatosi.

In Banat fetele se spala cu zapada pentru ca sa fie iubite.

In Dobrogea martisoarele sunt purtate pana la sosirea cocorilor, apoi aruncate în aer pentru ca fericirea sa fie mare si inaripata.

In zona Moldovei pe 1 martie se ofera martisoare baietilor de către fete, acestia oferind la randul lor fetelor martisoare de 8 martie (o mica diferenta fata de restul tarii).


Obiceiuri asemănătoare se pot întâlni în zona Balcanilor, în Bulgaria unde se cheamă Marteniţa (Мартеница), Macedonia, Albania.